AL CONTENIDOR MARRÓ NOMES RESIDUS ORGÀNICS

La implantació del servei de recollida de materia organica es una aposta clara i decidida per la protecció del patrimoni ambiental de Xàtiva i el compromis amb el nostre futur i el de les properes generacions. Esta sorgeix del treball de l’Ajuntament de Xàtiva i  Xàtiva Sostenible i suposa la incorporació de la recollida selectiva de restes de menjar, a través del contenidor marró, i ve a sumar-se a la recollida selectiva de la resta de residus a traves de les illes de contenidors.
L’objectiu principal de la recollida separada de la fracció organica dels residus és incrementar el reciclatge mitjançant la transformacio en compost de la materia orgánica, per tal que puga substituir, parcialment, altres tipus de fertilizants i mantenir la qualitat dels sols on s’aplica.

Estem convençuts de poder comptar amb la vostra participació i implicació i situar Xàtiva com a exemple en la gestió de residus a la Comunitat Valenciana.

Residus que es mpoden depositar al contenidor marró

Peles i restes de fruites i verdures

Pells i restes de fruites i verdures

Ossos i restes de la carn

Ossos i restes de la carn

Espines i restes del peix

Espines i restes del peix

Closques del marisc

Closques del marisc

Closcques dou i peles i closques de fruita seca

Closques d'ou i pells i closques de fruita seca

Restes de menjar o menjar en mal estat

Restes de menjar o menjar en mal estat

Resstes de pa, del café i d'isfusions

Restes de pa, del café i d'infusions

Bosses compostables que contenen la matèria osgànica

Bosses compostables que contenen la matèria orgànica

Taps del suro, serradura, estelles i borumballa de fusta natural

Residus que NO es mpoden depositar al contenidor marró

Beneficis mediambientals

La recollida selectiva no solament afecta positivament la gestió de residus, sinó que també aporta a la nostra societat i al nostre entorn una sèrie de beneficis ambientals:

Amb la recollida separada donarem valor al residu com a recurs i tancarem el cicle de la matèria orgánica.

En fer la recollida separada de la materia orgànica, augmentarem els nivells de recollida i qualitat de la resta de fraccions arreplegades separadament, amb un increment de la recuperació de materials i de les taxes de reciclatge.

Amb la reducció dels residus biodegradables destinats a l’abocador. ajudarem a prevenir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

La separació de la matèria orgànica facilita la gestió dels residus domèstics en les plantes de valorització i redueix les aportacions de rebuig a l’abocador. Com menys residus portem a l’abocador, més vida útil tindran estes instal.lacions.

Mitjançant el procés de compostatge al qual se sotmet la matèria orgànica recollida separadament, obtindrem un compost de qualitat que podrem utilitzar com a adob per als nostres camps i jardins.

Al voltant del 10% dels fertilitzants minerals que es necessiten en l’agricultura poden ser substituïts per compost, cosa que contribuiria a la conservació de recursos no renovables, com ara el fosfat, i a la disminució de la lixiviació de nitrats en les aigües.